Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen? |
---|
Plaatsing van Neder-Betuwe in de bovenste helft van de ranglijst van MKB-vriendelijkste gemeenten.
- Opstellen van een plan van aanpak voor verdere verbetering van de ondernemersdienstverlening / het ondernemersklimaat;
Op basis van de resultaten uit de ondernemersenquête 2018 (nulmeting), de discussieavond tussen OVNB-ondernemers en leden van het college en de raad (van 20 maart 2019) en de ervaringen van het Bedrijvenloket is een Plan van Aanpak opgesteld met verbeter- en actiepunten voor het versterken van de ondernemersdienstverlening.
- Uitvoeren van de diverse actiepunten uit het plan van aanpak in afstemming met het bestuur van ondernemersplatform OVNB.
- Aanmelden voor deelname aan de verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente in Nederland 2019/2020.
- Wij werken aan doorontwikkeling van de in 2019 gestarte meerjarige subsidieregeling Lokaal InvesteringsFonds (LIF) om de lokale economie te stimuleren.
- Ondersteunen van (startende) ondernemers.
- Opstellen van een jaarlijkse Economische Rapportage en frequente berichtgeving over ontwikkelingen binnen het economische (beleids-)terrein.
Resultaat/tijd | Middelen | Toelichting |
---|---|---|
De economische rapportage 2019 wordt pas in 2021 opgeleverd. Door corona hebben andere prioriteiten voorrang gekregen. Zie de toelichting onder Ontwikkelingen. |
Ontwikkelingen? |
---|
Versterken ondernemersdienstverlening
We hebben het plan van aanpak Versterken Ondernemersdienstverlening dit jaar opgesteld voor uitvoering in de periode van 2020-2022. Het is een dynamisch plan. Door periodiek bij te stellen, kunnen we inspelen op de actualiteit. De samenwerking met ondernemers staat voorop. De ondernemers kunnen zich vinden in de speerpunten.
Deelname verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente
In 2019/2020 werd gemeente Neder-Betuwe aangemeld voor de verkiezing van MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Daarbij werden naast de vragenlijst van MKB Nederland aanvullende vragen voor onze gemeente toegevoegd aan de standaard vragenlijst. De aanmelding startte in de eerste helft van 2020. Dit gaat via een online-enquête onder ondernemers. Per gemeente worden de scores op vier pijlers bepaald. In de raadsinformatiebrief van 1 december 2020 hebben wij de conceptrapportage MKB vriendelijkste gemeente 2020 met u gedeeld.
Subsidieregeling innovatieve of duurzame ideeën door samenwerkende ondernemers
In 2020 zijn er twee LIF aanvragen gedaan. Beide zijn positief beoordeeld door de beoordelingscommissie en het college heeft besloten zowel aan Laanboomhuis/TCO als RBT/Betuwe Grand Cru een subsidie toe te kennen. Na toekenning resteert er € 2.500. Dit bedrag is aan het budget (van € 20.000,-) voor 2021 toegevoegd. Het Laanboomhuis ontving in 2020 ook een RIF subsidie. Er is de nodige aandacht geweest voor attendering op de subsidieregeling door berichtgeving in social media, informatie op de website en het delen in ondernemersnetwerken.
Bedrijvenloket Neder-Betuwe
(Startende) ondernemers konden met hun vragen terecht bij het Bedrijvenloket Neder-Betuwe. Eerder was ook sprake van een ondernemersspreekuur. Hiervan is weinig gebruik gemaakt. Starters zijn doorverwezen naar organisaties en programma’s, die hen ondersteuning bieden (Kamer van Koophandel, partners ondernemersspreekuur Neder-Betuwe, programma voor Gelderse starters www.startversneller.nl )
Economische rapportage 2019 komt later
De economische rapportage 2019 is vertraagd als gevolg van werkdruk door corona. Daarnaast waren de cijfers later beschikbaar door een fout in het Dashboard. Ook de cijfers van 2020 zijn door corona vertraagd geënquêteerd (uitgevoerd door de Provincie). Hierdoor wordt deze rapportage ook later opgesteld.