Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen? |
---|
Het zo goed mogelijk benutten van het landschappelijk schoon van Neder-Betuwe
- Voortzetten van de jaarlijkse financiële steun aan het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland (RBT) en jaarlijks nabespreken op basis van gemaakte prestatieafspraken.
- Voor het aantrekken van meer recreanten wordt in samenwerking met het RBT en het Platform Recreatie & Toerisme gewerkt aan:
- Streven naar het aanbieden van een kwalitatief en onderscheidend aanbod aan routes voor zowel fietsers als wandelaars. In 2019 is een nieuwe route ontwikkeld: de Laanbomenroute Betuwe. Hierin zijn sectoren zoals de Agribusiness en Recreatie & Toerisme met elkaar verbonden. De route is uitgewerkt samen met de gemeenten Buren en Overbetuwe en met ondernemers uit de laanboomsector, de recreatie en de horeca. In 2020 is de ambitie om het aantal informatieborden bij deze route uit te breiden.
- Promotie & marketing van onze wandel- en fietsroutes door RBT Rivierenland met subsidie vanuit het provinciale programma Sterke Gelderse Routes.
- Promotie & marketing in samenwerking met ondernemers door Neder-Betuwe pagina’s en advertenties in de jaarlijkse uitgave RVRNLND Magazine (oplage 77.000 exemplaren).
- Uitvoeren van acties uit de lokale visie Recreatie en Toerisme.
- Stimuleren en helpen van ondernemers bij nieuwe initiatieven, die bijdragen aan een betere kwaliteit en meer recreatieaanbod.
- Planontwikkeling van het gebied Veerhaven Ochten en het daarbij zo goed mogelijk benutten van kansen voor versterking van de gebruikswaarde van het gebied.
Wij voeren met de samenwerkingspartners Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en provincie Gelderland de publieke ontwikkeling van het gebied Veerhaven Ochten uit. Dit doen we in samenhang met de opgaven van deze partners in de periode tot en met 2023. Dan wordt ingezet op het aantrekken van marktpartijen voor de private gebiedsontwikkeling van o.a. het Toeristisch Overstap Punt, Bezoekersinformatiecentrum en extensieve dag- en verblijfsrecreatie.
- Faciliteren en starten van initiatieven en projecten uit het Landschaps Ontwikkelingsplan (LOP).
- Inzetten op een aaneengesloten netwerk van klompenpaden.
Naast de ontwikkeling van het klompenpad Opheusden worden ook klompenpaden in Dodewaard, Ochten en IJzendoorn uitgevoerd. De realisatie hiervan wordt in samenhang gebracht met de dijkversterking van de Waalbandijk en de ontwikkelingen bij de Veerhaven Ochten en van Dekker in de Willemspolder en Gouverneurspolder. Doel is te komen tot een integrale gebiedsontwikkeling en het genoemde netwerk van klompenpaden.
- Ondersteunen Uit@waarde bij de doorontwikkeling van het bestaande regionale fietsroutenetwerk.
In regionaal verband is Uit@waarde verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het fietsknooppunten netwerk. Hiertoe is voor onze gemeente een overeenkomst afgesloten voor tien jaar (2019 - 2029).
Resultaat/tijd | Middelen | Toelichting |
---|---|---|
- De doorlooptijd van het Landschap Ontwikkelingsplan (LOP) is tien jaar. In 2020 hadden we het voornemen de actualisatie in gang te zetten. Pas na de kadernota is duidelijkheid gekomen over de continuïteit van het LOP. De actualisatie laten we parallel lopen met de ontwikkeling van het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR). Planning is om IBOR en LOP gezamenlijk te agenderen voor december 2021. |
Ontwikkelingen? |
---|
Nieuwe regionale economische ambities voor de periode 2021-2024
In 2020 is vanuit de regio gestart met het proces om te komen tot een nieuw regionaal economisch ambitiedocument voor Rivierenland voor de periode 2021 – 2024.
In het proces is eerst teruggekeken met een evaluatie van het huidige ambitiedocument (2016-2020) en van de RIF regeling als financieel instrument daarin. Daarnaast is er een economische analyse van de regio gemaakt. In oktober zijn deze rapportages aan de raden voorgelegd. Eind 2020 is fase 3 ingegaan met het opstellen van de contouren voor het nieuwe vierjarige Ambitiedocument om eind 2020/begin 2021 te bespreken in de gemeenteraden van de individuele regiogemeenten.
Vernieuwing campagne Gelderse Streken
De campagne is ook regionaal ingezet waarbij regio Rivierenland wordt gepromoot via het merk ‘Betuwe’:
Gelderland levert je mooie streken - Fiets- en wandelprovincie #1 (geldersestreken.nl)
Wandelnetwerk
Op initiatief van de provincie Gelderland worden de huidige routenetwerken uitgebreid naar wandel-, fiets-, MTB-, ruiter- en vaarroutes. Er is gestart met een inventarisatie en in 2021 wordt de ambitie voor de verdere ontwikkeling vastgesteld.
Toeristische informatie makkelijker bereikbaar voor toeristen
In 2020 is de nieuwe website ‘WelkomindeBetuwe.nl’ samen met het Bureau voor Toerisme ontwikkeld. Hierop is de toeristische informatie makkelijker beschikbaar voor de toerist. Dit was een van de acties uit de lokale visie Recreatie en Toerisme.
Veerhaven Ochten
Samen met de provincie is er een rapportage opgeleverd over de Veerhaven Ochten als locatie voor een waterbelevingscentrum. Het concept bestaat uit een beoordeling van de geschiktheid van de plek met vervolgens suggesties voor een eventuele formule voor een waterbelevingscentrum.
Resultaten initiatieven en projecten uit het Landschaps Ontwikkelingsplan (LOP)
- Klompenpaden Dodewaard, Ochten en IJzendoorn/Echteld
Er zijn verschillende werkgroepbijeenkomsten geweest. De vrijwilligersgroepen hebben met ondersteuning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG in 2020) grondeigenaren benaderd. Vanwege Corona werd dit proces bemoeilijkt. Verwacht wordt dat deze klompenpaden medio 2021 worden geopend.
- Bevordering biodiversiteit bij bedrijven
In 2020 had SLG voor de leden (kwekers) van de TCO een inspiratieochtend willen organiseren. Dat is vanwege Corona uitgesteld naar het voorjaar van 2021.
- Opstellen en uitvoeren van beplantings- en biodiversiteitsplannen
Grondeigenaren in het buitengebied konden zich in 2020 aanmelden voor een beplantings- of biodiversiteitsplan om hun erven en omringende percelen nog mooier en aantrekkelijker te maken voor inwoners, recreanten, toeristen en tal van diersoorten. In 2020 heeft SLG 16 grondeigenaren geholpen met maken van een beplantings- of biodiversiteitsplan voor hun eigen grond. De uitvoering van deze plannen zijn door de deelnemers zelf afgelopen winter opgepakt. In 2021 krijgt dit project een vervolg.
- Hoogstamfruitproject: Houd de Bongerd Hoog
Dit project is in 2020 gestart met de werving van deelnemers. Verschillende particuliere grondeigenaren hebben zich voor dit project aangemeld. Deze deelnemers hebben vanuit dit project hun hoogstamfruitbomen afgelopen winter met subsidie ontvangen. In 2021 krijgt dit project een vervolg.
- Aanvraag nieuwe subsidie provincie
De gemeente Neder-Betuwe heeft in 2020 circa € 100.000 subsidie bij de provincie aangevraagd en beschikt gekregen. De subsidie is bedoeld voor uitvoering van projecten gericht op versterking van het actieve groene vrijwilligersnetwerk, ontwikkeling van het Neder-Betuwse Dijkenpad (Klompenpad XL) en het herstellen van wielen en kolken in de oude luister. Met deze projecten wordt in 2021 gestart.
- Gezamenlijke aanvraag subsidie in 2020 in het kader van de RegioDeal
De gemeente Neder-Betuwe participeert in regionale projecten om de biodiversiteit te stimuleren, waaronder het opstellen van een biodiversiteitskaart. De input kan gebruikt worden voor het nieuw op te stellen LOP. De subsidie is inmiddels beschikt.