Onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid
Op basis van de Onderzoekverordening 213a Neder-Betuwe 2019 doen we periodiek onderzoek naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid. Jaarlijks optimaliseren we een aantal processen door continu vanuit de klant gedacht verbeteringen aan te brengen met zo min mogelijk verspilling. Daarmee proberen we de tevredenheid van klanten, medewerkers en de organisatie te verbeteren.
Deze aanpak is geen onderzoek in de gebruikelijke zin met een rapport van bevindingen en aanbevelingen. Het is wel een verbeterproces, waarbij het beleid en de inrichting van de processen en systemen direct wordt aangepakt. Mocht er aanleiding zijn voor een specifiek onderzoek dan wordt de Rekenkamercommissie geïnformeerd. In de paragraaf Bedrijfsvoering wordt de voortgang gemonitord
Verbetering doelmatigheid werkprocessen (LEAN)
Voor het jaar 2020 was gepland om vijf processen te analyseren en daarin specifieke verbeteringen door te voeren. Het volgende resultaat is daardoor behaald.
De processen 'Meldingen tijdelijke verkeersmaatregelen' en 'Geldstromen gemeentewinkel' zijn succesvol afgerond. Daarnaast zijn verbeteringen gestart op de processen van 'Crediteurenadministratie' en 'In-en uitdiensttreding'. Door corona zijn de optimalisaties van de processen nog niet afgerond.
Als laatste proces was afgesproken dat het 'Besluitvormingsproces College en Raad' zou worden verbeterd. Omdat dit een omvangrijk proces met veel betrokkenen is, was dit lastig van de grond te krijgen in coronatijd. We geven er de voorkeur aan om de bijeenkomsten die nodig zijn om te komen tot verbeteringen fysiek/live te doen. We hopen dat in 2021 weer mogelijk is.
Opvolging aanbevelingen reeds uitgevoerde onderzoeken
Verzekeringen
Begin 2020 is de aanbesteding afgerond. De medewerker verzekeringen richt zich nu meer op risicobeheer dan verzekeren. Dit was een aanbeveling uit het onderzoek naar de doelmatigheid van de verzekeringsportefeuille. Onderzocht werd of de afgesloten verzekeringen noodzakelijk waren (op basis van het schadeverloop van de vijf jaar daarvoor) en of het wenselijk/mogelijk was om als gemeente meer risico te nemen (in relatie tot de weerstandscapaciteit). In 2019 was het onderzoek afgerond en zijn de aanbevelingen van het onderzoek doorgevoerd.