Programma 3 Fysieke leefomgeving

Thema's

Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen?

Maximale ruimte in het buitengebied voor agrariërs, laanboom- en fruittelers.

  • In cocreatie opstellen van een Omgevingsvisie voor besluitvorming medio 2020;
  • Uitvoering geven aan lokaal handhavingsbeleid en -strategie voor een projectmatige uitvoering van toezicht, controle en handhaving van Wabo-taken;
  • Ontwikkelen van initiatieven voor versterken van gebruiks-, belevings- en toekomstwaarde van landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle objecten.

Resultaat/tijd

Middelen

Toelichting

Het opstellen van de Omgevingsvisie en het Erfgoedbeleid heeft vertraging opgelopen. Door de coronamaatregelen zijn diverse bijeenkomsten uitgesteld en dat heeft gevolgen gehad voor de planning van beide stukken.
Niet-vergunning gebonden handhaving en toezicht loopt volgens planning.

Ontwikkelingen?

Omgevingsvisie
In de eerste helft van 2020 is de Omgevingsvisie verder uitgewerkt en geconcretiseerd, zodat deze specifiek is voor de gemeente.
Na de zomer is de eerste concept-versie van de Omgevingsvisie opgeleverd, de ruwbouw Omgevingsvisie. Deze ruwbouw hebben we in het najaar met u gedeeld.
Door de coronamaatregelen heeft het proces rondom het opstellen van de Omgevingsvisie vertraging opgelopen. Het gesprek met uw raad en de samenleving over de ruwbouw heeft daarom nog niet plaatsgevonden.
- Inbreng vanuit ondernemers
Ondernemers hebben eind 2020 gevraagd of zij nog een inbreng voor de omgevingsvisie kunnen leveren voordat het ontwerp ter inzage wordt gelegd. Hierop hebben we positief gereageerd. De Ondernemers zijn vanuit eigen gelederen aan de slag met het opstellen van een document met daarin hun toekomstige opgaven. De uitkomst verwachten we in 2021.

Inventarisatie solitaire bedrijven in het buitengebied
In september 2020 is opdracht verleend aan het adviesbureau BRO voor een ruimtelijk - economisch onderzoek naar solitaire bedrijven in het buitengebied. Het doel van dit (inventariserend) onderzoek is om een beeld te krijgen van de bestaande situatie én een vooruitblik naar de toekomst te maken. Door dit onderzoek krijgen we zicht op het ruimtegebruik en de ruimtebehoefte voor bedrijfsactiviteiten. Dit onderzoek loopt over de jaargrens heen.

Lokaal Handhavingsbeleid en -strategie (Wabo-taken)
Het toezicht en de handhaving van vergunninggebonden taken waren al belegd bij de ODR.
Het toezicht en de handhaving van niet-vergunning gebonden taken werden eerder niet programmatisch uitgevoerd. Daarmee bleef een structurele aanpak van het niet-vergunning gebonden deel onderbelicht. De raad ha opeeft onderkend dat dit een ongewenste situatie is en hiervoor middelen ter beschikking gesteld.
Er zijn een programma met prioriteiten en een uitvoeringsprogrammgesteld als basis voor een pilot. Een extern bureau heeft de pilot uitgevoerd.
In 2020 is dit advies opgeleverd. Dit gaat ook over de meest effectieve toekomstige organisatiewijze van deze taken. Voor de jaren 2020 tot en met 2022 wordt het niet-vergunninggebonden toezicht inbesteed aan de ODR op basis van een geactualiseerd uitvoeringsprogramma. De gemeenteraad is hierover op 1 oktober 2020 geïnformeerd. Toegezegd is de raad tussentijds op de hoogte te houden en naar buiten toe breed over onze aanpak te communiceren.

Erfgoedbeleid
Op basis van een inventarisatie van het erfgoed in Neder-Betuwe is bij de gemeenteraad in 2020 geïnventariseerd wat zij aan erfgoed (bebouwd en landschappelijk) in stand wil houden en beschermen. Daarnaast heeft een participatietraject met deskundigen plaatsgevonden. Het participatietraject met burgers moet nog georganiseerd worden.

Deze pagina is gebouwd op 06/28/2021 09:39:57 met de export van 06/28/2021 09:29:37