Paragrafen

Paragraaf 6 Grondbeleid

Risico's

Omdat grondexploitaties grotendeels uit aannames bestaan, is natuurlijk nooit te garanderen dat de voorspelde uitkomst ook werkelijkheid wordt. Omdat dit betekent dat het resultaat kan schommelen, is het noodzakelijk de risico’s goed in beeld te brengen. Er zijn twee soorten risico’s, de algemene en de project specifieke.
Voor het bepalen van de algemene risico’s wordt 10% van de huidige boekwaarde genomen als risico-bedrag. Als de boekwaarde verhoogd is vanwege eerdere winstnemingen wordt dit gecorrigeerd. Als daar aanleiding voor is wordt per grondexploitatie een specifiek risicobedrag geraamd. Dit betekent dat er een aantoonbaar en in te schatten risico voorzien wordt, waarvoor een risicoreservering noodzakelijk wordt geacht.
De totale ingeschatte risico’s moet gedekt worden door onze weerstandscapaciteit.

In onderstaande tabel staan de risico’s van vorig jaar en dit jaar weergegeven voor de huidige projecten.

Wat opvalt is een verlaging van de risicoreservering. Dit komt deels doordat twee projecten zijn afgesloten. Bij het ABC verloopt de verkoop volgens planning en bij Herenland is een deal gesloten met een boomkweker, waardoor de spuitzone na vele jaren vervalt en het plan verder ontwikkeld kan worden.
Voor één project wordt in 2021 een specifiek risico bepaald. Omdat bij Herenland-west uit inventariserende onderzoeken verhoogd risico blijkt voor bodem en archeologie is het risico van 50% bepaald over een bedrag van € 60.000. Dit omdat eventuele extra kosten verwacht kunnen worden.

Deze pagina is gebouwd op 06/28/2021 09:39:57 met de export van 06/28/2021 09:29:37